Alkoholmentes nyomtatás


Az íves ofszet technológia, nedvesítő/ vizező/ rendszerében hagyományosan fontos szerepet tölt be az izopropil-alkohol (IPA), mert ez állítja be a víznek a felületi feszültségét a megfelelő formára („biztosítja, hogy a víz ne csepp formában jelenjen meg, hanem elterüljön a nyomólemez felületén"). Ez az alkoholfajta azonban a nyomtatási hátrányai és a környezetre, valamint az emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásai miatt egyre jobban kiszorul a nyomdaipar területéről, teret engedve a környezetbarát alkoholmentes nyomtatási technológiának. Az amerikai ill. a svájci nyomdákban ma már kizárólag alkoholmentes nyomtatás zajlik, a környezet megóvása érdekében. Magyarországon kb. 100-ból 95 nyomda alkohollal nyomtat és mindössze 5% körül van az alkoholmentes nyomtatást végző nyomdák száma.

Az IPA egy irritatív anyag, aminek a maradékai veszélyes hulladéknak minősülnek. A könnyen párolgó szerves vegyületek közé tartozik, melynek káros hatása van az emberi szervezetre is, ezért felhasználása során védőfelszerelés használata kötelező. Éppen ezért mind egészségügyi és mind környezetbarát okokból arra kell törekedni, hogy ezt az agresszív szert kiiktassuk a technológiai láncból.

Az IPA tompítja, mattá teszi a festék fényét, így nagyobb a festék-víz emulgálási hajlama. Ez nyomtatási problémát – ún. tónolást, plusz merülőhenger tisztítást, anyag- és időveszteséget okoz. Az alkoholmentes nyomtatás során az emulgáció sokkal kisebb, így ezek a problémák nem vagy kevésbé fodulnak elő. Az alkoholmentes nyomással készített nyomatkép tisztább, élesebb, raszterpontjai magasabb minőséget, szebb és tisztább színeket eredményeznek.

Az alkoholmentes nyomtatás nemcsak technológiai kihívás, hanem a környezetbarát nyomtatás alapfeltétele is. Nyomdánk a speciális nedvesítő hengerek beszerelésével, mérési technikákkal és a gépmesteri képzésekkel megvalósította a teljesen alkoholmentes nyomtatáson alapuló termelést.

 
 
Erdo

Számolja ki ökolábnyomát a Folprint Zöldnyomda kalkulátorával és megtudhatja, hogy Ön milyen hatással van a környezetre és az élővilágra!

 

 

Kiszámolom!
 

Az átállás sokkal többet jelent, mint egy környezetbarát nyomtatási technológia kialakítása. Túl azon, hogy a vállalatunk több száz liter veszélyes anyag felhasználását kiküszöböli, ezzel egészségesebb munkahelyi környezetet teremt, mindezt úgy, hogy ezzel egy egységes, magas nyomtatási minőséget biztosít és nőtt a termelési hatékonysága is.

Környezetbarát nyomtatás = gazdaságosság + környezettudatosság.