Zöld beruházások és zöld díjak

Zöld beruházások

Pelletfűtés

A Zöldnyomda egyik fontos fejlesztése volt, hogy 2013-ban a gázkazánt pelletkazánra cserélte le. Az új fűtési rendszer biztosítja az üzem teljes fűtését, valamint a melegvíz-ellátást a téli hónapokban.

Fapellet tüzelésű kazán

Mit érdemes tudni a pelletről?

Nagy nyomáson préselt anyagok előállítását nevezik pelletálásnak. Az így készített termékek a pelletek. Először a nagyüzemi állattenyésztésben a takarmánygyártásban alkalmazták ezt az eljárást. Később a gyógyszeriparban, majd az energiahordozó gyártásban vezették be. Energiahordozóként leginkább a fafeldolgozó iparban melléktermékként keletkező gyaluforgácsot és fűrészport hasznosítják pelletálás révén, tehát újrahasznosított alapanyag. A préselés során szinte minden nedvesség távozik az anyagból, ezért nem romlik meg, így könnyen tárolható. Magas fűtőértékű, könnyen szállítható, tiszta tüzelőanyag. Pelletkazánban elégetve akár 95%-os hatásfokot is elérhetünk, szinte semmi hamu nem marad utána. A szabályozott égés miatt a károsanyag-kibocsátása is alacsonyabb.

LED világítás

Nyomdánk a termelés környezeti szempontú optimalizálása mellett, nagy hangsúlyt fektet a saját működésének zöldebbé tételére is. Ennek a folyamatnak a legújabb eleme, hogy 2013 ban az irodai területen a hagyományos izzókat LED es fényforrásokra cseréltük.

A csere során fontos szempont volt, hogy a régi armatúrákat minimális átalakítással meg tudtuk tartani. A beruházás során 2 éves megtérüléssel számoltunk.

Miért jó a LED világítás?

A LED világítás legnagyobb előnye az energiatakarékosság, mivel működésükkor nem egy fémszál izzásából érik el a fény kibocsátását, hanem elektronok szabadulnak fel, így nincs hőveszteség. Az élettartama akár 100 ezer üzemóra is lehet, ezért egyszeri beruházásnak is tekinthetjük. Nem vibrál, tehát kíméli a szemet, a fényszennyezése minimális, vagyis oda világít, ahol arra szükség van. Fényereje szabályozható, de azonnal produkálja a megfelelő fényerősséget kapcsoláskor.

Napkollektor – melegvíz-ellátás

Újabb fontos lépést tettünk a környezettudatos működés irányába, mert az épületünk tetején üzembe állítottunk egy napkollektort, ami nagyjából az év felében (napos órák számától függően) biztosítja a vállalat teljes melegvíz-ellátását.

Napkollektorral állítjuk elő a melegvizet

Miért hasznos egy napkollektor?

A napkollektor, a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Hőközvetítő közege jellemzően folyadék, de levegőt használó változatai is léteznek. A napkollektor fényelnyelő rétege (abszorber) melegszik fel, a hőt egy csőháló veszi át, majd egy előremenő és egy visszatérő cső segítségével vezetik be az épületbe – általában keringtető szivattyúval. A csőháló alsó oldalán hőszigetelő réteg van, ami fokozza a hatékonyságot. A kollektor teljesítménye nem állandó, függ a napsugárzás intenzitásától, valamint az abszorber és a környezet közötti hőmérséklet különbségétől, ezért a teljesítmény folyamatosan változik. A jó minőségű kollektorok a rájuk eső napsugárzás kb. 80 %-át alakítják át hőenergiává.

 

Zöld díjak

Zöldnyomda Szakmai Díj

Büszkék vagyunk arra, hogy a 2010-ben alapított zöldnyomda szakmai díj legmagasabb 5* minősítését, a díj fennállása óta 6. alkalommal, minden évben elnyertük! A díj megítélése egy írásos pályázati anyag, és egy helyszíni auditot követően kerül megítélésre.

A benyújtott pályázatok, a nyomda honlapja, előadások, konferenciák, publikációk és az iparági megítélése alapján értékel a szakmai zsűri.

Folprint Zöldnyomda az Év Zöld Nyomdája 2011 Folprint Zöldnyomda az Év Zöld Nyomdája 2012
Folprint Zöldnyomda az Év Zöld Nyomdája 2013 Folprint Zöldnyomda az Év Zöld Nyomdája 2014
Folprint Zöldnyomda az Év Zöld Nyomdája 2015 Folprint Zöldnyomda az Év Zöld Nyomdája 2016

A díjazottak tanúsító oklevelet, logót és logóhasználati jogot kapnak.

Ózon Zöld-díj

Újabb elismerés a zöldnyomtatás területén végzett eredményeinkért.

2013. november 20-án a Magyar Fenntarthatósági Csúcson került sor a díjak átadására, nyomdánkat különdíjjal jutalmazták.

Az Origo.hu internetes hírportál által alapított OzonNetwork Tv Magyarország első zöld tévécsatornája. A csatorna tematikájában fontos szerepet játszik a klíma- és környezetvédelem. A díj célja a környezettudatos megoldások népszerűsítése és a fenntartható fejlődés fontosságának tudatosítása. Többek között cégek is indulhatnak a versenyen, a pályázatnak maximum 1500 karakter terjedelmű leírásnak kell lennie, melyben fotók, esetleg videók szerepelhetnek a megvalósított környezetvédelmi beruházásról, újításról.

Ózon Zöld Díj oklevél