Karbonsemleges nyomtatás a Folprint Zöldnyomdában

A Folprint Zöldnyomda számos beruházást és fejlesztést hajtott már végre eddig is összhangban a természettel. A Zöldnyomda vezetősége ismét hozott egy komoly, környezettudatos döntést, mely alapján felülvizsgálták a működésük, üzemeltetésük, valamint az általuk előállított termékek környezetterhelését és az ezekből eredő károsanyag-kibocsátást.

Az elvégzett audit alapján a Zöldnyomda karbonlábnyoma az elmúlt egy évben, összességében közel 135 tonna CO2 volt. Ennek a 135 tonna kibocsátásának az ellentételezését 135 darab karbon kredit felhasználásával (azaz nyugdíjaztatásával) érte el, így 135 tonnányi kredit megvásárlásával járult hozzá a Föld szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez.

A karbon krediteket nemzetközileg elismert, környezetbarát energiát előállító hitelesített projektek állítják elő a tényleges megtakarításuk alapján. Egy karbon kredit 1 tonna CO2 kibocsátásnak felel meg. Vagyis aki ezt megvásárolja, ennyi zöld energia előállításához járul hozzá, így semlegesíti az általa használt erőforrások által kibocsátott üvegházhatású gázokat.

A környezetvédelmi tanúsítvány alapját képezte a Bureau Veritas hitelesített módszertana alapján a Carbon Credit Kft. által elvégzett karbon lábnyom számítás, majd ez alapján a teljes karbonsemlegesítést az Arttree Production Kft. és az Oxiglobe Ltd. végezte és igazolta.

A Folprint Zöldnyomda lehetőséget biztosít partnereinek, hogy a náluk készült nyomtatványokon a CO2 mentes technológia logója megjelenjen, ezzel is emelve annak értékét.

Karbonsemlegesen nyomtatva logó

Mit jelent a karbonsemlegesség?

A karbonlábnyom a teljes üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke, mely egy tevékenység végzése során közvetlenül vagy közvetve keletkezik. Amennyiben egy vállalat karbonsemleges működésre törekszik, az elsődleges feladata az, hogy megvizsgálja, hogy milyen beruházásokkal tudja csökkenteni a kibocsátását. A megmaradó kibocsátást pedig úgy tudja ellentételezni, hogy olyan zöld projekteket támogat, legalább a megmaradt kibocsátásának megfelelő mértékben, amelyek a jelenleg vagy a jövőben keletkező üvegházhatású gázok kibocsátását elkerülik vagy megkötik.

Ilyen projektek jellemzően a megújuló energiát előállító beruházások (szél-, víz- biomassza és naperőművek stb.), amivel fosszilis (szén, kőolaj, földgáz) energia felhasználását váltják ki.

További lehetőségek is vannak, pl. a metánkibocsátások elkerülhetőek hulladékgazdálkodási technológia váltásával vagy a dinitrogén-oxid-kibocsátások a műtrágyahasználat kiváltásával. A szén-dioxid-kibocsátásokat lehetőség van megkötni, például talajművelési technológia cseréjét vagy erdőtelepítést megvalósító projektek révén is.

Ahány tonna üvegházhatású gáz kibocsátástól óvja meg egy zöld projekt a környezetet, annyi darab – nemzetközi minősítő szervek által hitelesített – karbonkredit kerülhet a birtokunkba, melyeket megvásárolva pontosan a saját kibocsátásunkkal arányos mértékben támogatjuk a zöld projekt működését.