Környezetbarát papírok a Folprint Zöldnyomdában

Mi az FSC®?

Az FSC® (Forest Stewardship Council − Erdőgondnoksági Tanács) egy független, civil, non-profit szervezet, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy elősegítse a világ erdeinek felelősségteljes kezelését.

Az FSC továbbá egy tanúsítási rendszer is, ami egy nemzetközileg elismert szabványrendszert, védjegyet és akkreditálási szolgáltatást biztosít azoknak a cégeknek, szervezeteknek, közösségeknek, akiket érdekel a felelős erdőgazdálkodás.

FSC auditálást csak az FSC által akkreditált független tanúsító szervezetek végezhetnek, akik az FSC védjegyet a megfelelő erdőgazdálkodásért, valamint a tanúsított fából készült anyagok (pl. papír) mozgásának pontos és követhető nyilvántartásáért, az ún. eredetkövetési lánc (COC) fenntartásáért ítélnek oda. A minősítés garantálja, hogy az adott termék olyan erdőgazdaságból származik, ahol a kitermelés és az erdő újratelepítése során figyelembe veszik a biodiverzitást (az élővilág sokféleségét) és az ökológiai egyensúly fenntartását.

 • Tiltja a természetes erdők és egyéb élőhelyek átalakítását.
 • Tiltja a különösen veszélyes növényvédőszerek használatát.
 • Tiltja a génmódosított fák telepítését.
 • Tiszteletben tartja az őslakosok jogait.
 • Ellenőrzi minden évben a kiadott tanúsítványok létjogosultságát, és amennyiben nem felelnek meg a kitűzött elvárásoknak, visszavonják azokat.

Hogyan működik az FSC eredetkövetési rendszere?

A (COC – Chain of Custody) a faanyag eredetét nyomon követő felügyeleti lánc, amely a fa útját végigkíséri az erdőből a papírgyártáson át egészen a késztermékig, felölelve a gyártás összes lépését. Azért beszélünk láncról, mert ahhoz, hogy a késztermék FSC minősítettként forgalomba kerülhessen, ahhoz a gyártási folyamat valamennyi szereplőjének, aki legálisan birtokolja az alapanyagot, annak FSC minősítettnek kell lennie.

 • FSC védjegy mutatja és garantálja, hogy Ön eleget tesz a legmagasabb környezeti és szociális elvárásoknak.
 • Hitelességet biztosít, azon vásárlók részére, akik környezetbarát termékeket szeretnének vásárolni, környezettudatos gyártóktól.
 • Az FSC logóból az Ön ügyfelei is tudni fogják, hogy a környezet megóvása fontos érték a cége számára.
 • Reklámlehetőség, amivel erősítheti márkanevét, illetve üzleti jó hírét.
 • Az FSC védjegyek az FSC tanúsítvánnyal rendelkezők számára az elsődleges kommunikációs eszköz annak bemutatásához, hogy termékeik megfelelnek az FSC által meghatározott követelményeknek.

Fontos tudnivalók az FSC logó használatára vonatkozóan

Miért fontos, hogy FSC minősített nyomdával dolgozzon, ha szeretné használni az FSC logót?

Azért, mert amennyiben az Ön termékét egy FSC minősített nyomda készíti el, FSC minősített alapanyagra, akkor Ön jogosulttá válik az FSC védjegy használatára a termékein, minden egyéb plusz költség nélkül.

FONTOS: Ahhoz, hogy Ön ténylegesen jogosult legyen az FSC logó használatára, nem elég, hogy csak az alapanyag legyen FSC minősített, amire az Ön terméke készül. Ha a nyomda nem az FSC eredetkövetési lánc tagja, akkor Ön jogosulatlanul fogja használni az FSC védjegyét és ebben az esetben a jogosulatlan védjegy használata miatti jogi felelősség az Ön cégét terheli.

Hogyan tudja egyszerűen ellenőrizni, hogy egy nyomda tagja-e az eredetkövetési láncnak vagy sem?

Név vagy licenckód alapján a http://info.fsc.org/ linken keresztül.

Mi az a licenckód?

Mindenki, aki az eredetkövetési láncnak a tagja, kap egy egyedi azonosítót, ezt a logó alatt fel kell tüntetni, e nélkül nem használható az FSC logó. Ez azért van, hogy minden termék esetében vissza lehessen követni a termék útját, egészen a felelősen kezelt erdőig.

Jó FSC logó

FONTOS: Ha egy nyomda csak egy ilyen logót tesz fel Önnek az anyagára, akkor biztos, hogy nem tagja az eredetkövetési láncnak.

Hibás FSC logó

 

Kell-e Önnek bárhol regisztráltatni a cégét vagy engedélyt kérni a logó használatához?

Nem, ezt csak a gyártásban résztvevők esetében kell megtenni.

Mi a biztosíték arra, hogy a papír, amit a nyomda használt, tényleg FSC minősített-e?

Az FSC tanúsítás, valamint az éves felülvizsgálat során a független auditálást végző szervezet az alábbi folyamatokat ellenőrzi:

 • a nyomda valóban ellenőrzi-e az alapanyag beszerzése során, hogy mind a megvásárolni kívánt alapanyag, mind a papír-nagykereskedő rendelkezik-e FSC minősítéssel;
 • a beérkező papír számlája egyértelműen igazolja-e, hogy minősített papírról van szó;
 • a nyomda a beérkezés pillanatától kezdve a késztermék kiadásáig elkülönítve kezeli-e az FSC papírt minden más papírtól;
 • a nyomda a gyártás valamennyi dokumentációját öt évig megőrzi-e, hogy bármikor igazolni tudja a papír eredetét.

Ha Ön viszonteladón keresztül vásárol, akkor kell, hogy a viszonteladó is az eredetkövetési lánc tagja legyen?

Nem, amennyiben ő már nem végez semmilyen gyártási feladatot a termék kapcsán, csak továbbértékesíti azt.

Milyen típusú FSC logók használhatók fel?

 • álló címke min. szélessége 17 mm
 • fekvő címke min. magassága 12 mm
 • mini címke, ha a normál címke használatára helyhiány vagy a terméktípus miatt nincs lehetőség (használata külön engedélyhez kötött)
FSC logók

Milyen színben használható az FSC logó?

A standard színek: fekete és zöld.

Emellett bármilyen arculati színben is meg lehet jeleníteni a logót a nyomdai terméken, de mindenképpen kontrasztosnak kell lennie.

Gyakorlati nyomdai tanácsok

Más színű az FSC minősített papír, mint a normál papír?

Nem, mert ezek a papírok semmiben nem különböznek a normál papíroktól, az FSC jelezés nélkül nem is lehet megkülönböztetni őket egymástól. Ugyanúgy faanyag felhasználásával készülnek, csak biztosak lehetünk abban, hogy a kivágás egy tudatos erdőgazdálkodás következménye.

Az FSC alapanyagok kiválasztásának megkönnyítésére összeállítottunk egy FSC papírminta katalógust, ami a legnagyobb hazai forgalmazók által kínált papírokat tartalmazza. Ha szeretné megtekinteni, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Milyen FSC minősített alapanyagok léteznek?

Mivel az FSC minősítés nem a papírgyártás technológiai részét befolyásoló szabályrendszer, hanem a felelős termelést és a környezettudatos gazdálkodás betartására létrejött nemzetközi szabvány, így a papírtípusok nagy többsége vásárolható FSC minősítéssel. Aktuálisan némely kreatív papír már csak és kizárólag ebben a formában kerül forgalomba.

Az FSC minősített alapanyagok alapvetően 3 kategóriába tartoznak az FSC anyag tartalmát illetően.

 • FSC 100% azt jelenti, hogy „100%-ban FSC minősített erdőből származó” anyagot tartalmaz, ez a nyomdai papírok esetében nem túl gyakori
 • FSC Vegyes címkével ellátott anyagok FSC által ellenőrzött faanyag és megfelelő újrahasznosított rost kombinációját tartalmazza, ez a legelterjedtebb
 • FSC újrahasznosított címke azokra a termékekre vonatkozik, melyek csak újrahasznosított rostanyagot tartalmaznak.

Nem lesz-e felhős a nyomat flekk nyomtatása esetén?

Nem, az eltérő papírsűrűség csak az egyes újrahasznosított papírokra jellemző.

Újrahasznosított papír

Az újrapapírok gyártásánál az elsődleges rostanyagok, főleg a cellulóz helyett vagy mellett, a papírhulladékból visszanyert rostokat használják. A készülő újrahasznosított papír minőségét a visszaforgatott papírhulladék összetétele határozza meg. A hulladékpapírok, főleg a lakossági visszagyűjtésből eredők, nagyon vegyes összetételűek lehetnek, legértékesebb nyersanyag a szelektált, tiszta, homogén papírhulladék, ezt leginkább a szervezett ipari visszagyűjtés eredményezi.

A visszaforgatott, újrapapír gyártásához 75%-al kevesebb víz, és 60%-kal kevesebb energia szükséges, nem is beszélve a rengeteg fáról, amit nem kell kivágni. A környezetre nézve előnyös tulajdonságokat mérsékli a begyűjtés, szelektálás, tisztítás, szállítás, és az összetettebb gyártási technológia többletköltsége. Az alapanyag beszerzésének korlátai és a növekvő kereslet is azt eredményezi, hogy jelenleg, minimálisan drágább az újrapapír, mint a hagyományos „fából készült” papír.

A papírról általában

A papír egy alapvetően szerves rostokból felépülő, viszonylag könnyen és gyorsan lebomló anyag, ezért akár környezetbarát alapanyagnak is nevezhetnénk. Tekintve azonban, hogy a papírgyártás rendkívül vízigényes, ráadásul az előállítás során számos vegyi anyagot is felhasználnak, illetve nagyon sok fát vágnak ki, mégsem lehet környezetbarátnak hívni.

Napjainkra a papír életünk nélkülözhetetlen részévé vált, ezért fontos, hogy tudatosan bánjunk ezzel az anyaggal a lehető legkisebb terhelést okozva a környezetnek, és használjunk környezetbarát papírokat.

Segítheti a környezettudatos gondolkodást, ha megismerjük a papír gyártását és annak környezeti hatásait:

 • Először is hatalmas mennyiségű fát vágnak ki és szállítanak a papírgyárba alapanyagnak.
 • Ezután hántolják a fatörzsek kérgét és felaprítják a fát.
 • Vegyszeres főzés vagy gépi őrlés segítségével dolgozzák tovább az anyagot rengeteg víz, vegyszer és energia felhasználásával.
 • A keletkezett pépet szűrik, préselik, szárítják majd a kész papírt tekercselik.