Zöldnyomda -
az ipari papírhulladék szelektív gyűjtése


Ahogy otthon is szelektíven gyűjtjük a szemetet, ugyanúgy lehet a nyomdában keletkező papírhulladékot is szelektíven gyűjteni, és így visszajuttatni az újrahasznosítás körforgásába, ez a Folprint Zöldnyomda anyaggazdálkodásának fontos része.

Napjainkban, Európában a legmagasabb a papírhulladék újrahasznosításának aránya, megközelíti a 60%-ot. Ezt az értéket már jelentősen nem lehet növelni a jelenlegi technológiák, visszagyűjtési veszteségek mellett. A papírrostokat 8−10 alkalommal lehet újrahasznosítani, minden egyes gyártás alkalmával sérülnek, roncsolódnak, rövidülnek. A cellulózrostok kifutó, végstádiumában már csak papírmasék, például tojástálcák, szigetelőanyagok, csomagolóanyagok gyártására alkalmasak.

Egy környezettudatos nyomdának, mint nagy papírfelhasználónak, anyagi érdeke is fűződik a keletkező papírhulladék szelektív gyűjtéséhez.

A gyűjtés három kategóriában történik:

  • Festékkel nem szennyezett nyomópapírok, ezek a legjobb áron értékesíthetők
  • Festékkel szennyezett nyomópapírok, ez a kategória keletkezik a legnagyobb mennyiségben
  • Egyéb papírhulladék, ez a kategória a legnehezebben újrahasznosítható, ide tartoznak a dobozkartonok, vegykezelt papírok, öntapadó termékek, fóliázott papírok.
     

Ipari szinten a papírhulladék szelektálása többletfigyelmet igényel a kollégáktól, és plusz ráhatást és ellenőrzést a vezetőségtől, de ez is egy fontos lépés egy környezetbarát nyomdában.

 
 
Erdo

Számolja ki ökolábnyomát a Folprint Zöldnyomda kalkulátorával és megtudhatja, hogy Ön milyen hatással van a környezetre és az élővilágra!

 

 

Kiszámolom!