ZÖLD NYOMDA DÍJ 2011

2011-ben a Nyomdavilág szakmai folyóirat pályázatot hírdetett meg az Év Zöld Nyomdája címen. A pályázat fővédnöke a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület, az Óbudai Egyetem, Környezetmérnöki Intézet és a Xerox Magyarország Kft. volt.

GREEN PRINTWORLD AWARD

A papír- és nyomdaipari környezettudatos gondolkodás, a környezetvédelem területén végzett kiemelkedő technológiai, valamint környezet központú vállalatirányítási tevékenység, a papír és nyomdaipar környezettudatosságának fejlesztése területén végzett tudatformáló, példamutató eredmények elismerése.

A felhívás 2011 januárjában jelent meg és júniusig lehetett a pályázatot beküldeni. A pályázat beküldését követően került sor egy helyszíni auditra. Ahhoz, hogy egy nyomda elnyerhesse a minősítés minimum fokozatát, legalább 55%-át teljesíteni kellett a kiírásban szereplő nagyon szigorú elvárásoknak. A díj minősítési rendszerében alapvetően olyan elvárásokat fogalmaztak meg és pontoznak, melyek megléte dokumentálható, ellenorizhető. Az értékelés a következő főbb szempontokat veszi figyelembe: környezeti célok, programok, környezetkímélő anyagok, berendezések és zöld technológiák alkalmazása, az anyagokkal, erőforrásokkal való takarékoskodás, a szervezetnek a fenntartható fejlődés érdekében tett erőfeszítései, a környezettudatosság belső és külső kommunikálása, ISO 14001, FSC rendszerek működtetése, társadalmi felelősségvállalás.

A Folprint Zöldnyomda Kft. is részt vett a pályázaton, ahol az elérhető legmagasabb, 5 csillagos elismerést kapta.

 

Az oklevelet az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar-on vehettük át ünnepélyes keretek között.